Älä kirjoita verkkosisältöä Wordissa!

05.06.2012

Kirjoittelin tässä hiljattain case-kuvausta Reallyn omille sivuille. Notepadissä tietysti, koska… No, olen nyt vaan tottunut kirjoittamaan notepadillä.

Tuija Riekkinen
Laitoin hengentuotokseni firmassa eteenpäin oikolukuun. Liitteenä sähköpostissa, ihan niin kuin 90-luvullakin tavattiin tehdä. Sain kuitenkin palautteeksi pelkkää epäolennaista kritiikkiä eli puututtiin kaikkeen muuhun kuin itse sisältöön.

Toimitusjohtajamme sanoi, ettei pysty lukemaan näin tiivistä tekstiä, kun väliotsikotkaan eivät erotu kunnolla. “Käytä wordiä tai mitäpä jos tekisit tuon tekstin suoraan hallintaan piilotettuna sivuna ja lähetä meille linkki sille sivulle, olisi helpompi oikolukea”.

Jaa? Todellakin, ei huonompi ajatus ollenkaan.

Miksi sisältöä tuotetaan omana erillisenä prosessina?

Aloin sitten pohtimaan sisällöntuotannon haasteita tästä näkökulmasta. Ja siitä tuli mieleen sisällöntuotantoprosessi ja vähän kyllä sisällöntuottajien osaaminenkin.

Mahtaisiko yksi syy verkkosisällön tuottamisen vaikeuteen olla se, että tekstejä edelleen työstetään erillisenä prosessina wordeissä ja notepadeissä sen sijaan, että suunniteltaisiin ja kirjoitettaisiin sisältö suoraan verkkosivustolle eli julkaisujärjestelmään?

Nykyaikainen verkkosivu, siis yksittäinen sivu, ei enää koostu yhdestä kuvasta ja tekstinpätkästä. Jos koostuisi, sisällöntuottajat voisivat jatkaa wordissä ja notepadissa kirjoittelua.

Verkkosivu = monta pientä sisältöelementtiä

Hyvä, nykyaikainen verkkosivu koostuu sisältöelementeistä eli pienemmäksi pilkotuista sisällöistä, joilla on selkeä viestinnällinen tarkoitus.

Sivu suunnitellaan konseptointivaiheessa, siitä piirretään rautalankamallinnus, jossa suunnitellaan nämä sisältöelementit sekä määritellään, että mitä ja mistä näkökulmasta kyseisessä elementissä kerrotaan. Tämän suunnitelman perusteella tehdään varsinainen ulkoasusuunnittelu ja sivun toteutus.

Missä välissä tehtiin sisältö? Yleensä ei missään, mutta joskus mukana on sisällöntuottaja, joka tekee tekstejä siinä wordissä ja usein koko muun suunnitteluprosessin ulkopuolella.

Niin eipä se silloin ole suurikaan yllätys, kun sisällöt eivät sitten oikein sovellukaan sivun konseptiin. Yleensä, eikun aina, ovat vähintäänkin liian pitkiä suunniteltuihin paikkoihin.

Ensin sisältösuunnitelma, sitten vasta sisältö

Mites asiat sitten pitäisi tehdä?

No, sisältösuunnitelman merkitystä konseptisuunnittelussa pitää lisätä ja sivuston omistajan pitää sitoutua siihen; jos sivulle päätetään tehdä “fakta-boxi”, niin niitä faktoja pitää varautua miettimään ja kirjoittamaan.

Sisällöntuottajan puolestaan pitää osata lukea sekä rautalankapiirroksia, sisältösuunnitelmaa ja varsinaisia leiskoja ja osata kirjoittaa ja pilkkoa sisältö suunnitelman mukaisiin elementteihin. Usein tuntuu, että tämä osaaminen puuttuu tai sitten sisällönsuunnittelija ei ole tarpeeksi kiinteästi mukana prosessissa (toisin sanoen, on ehkä kerran nähnyt leiskat vilaukselta).

Siirrä sisältö viimeistään luonnosvaiheessa julkaisujärjestelmään

Varsinainen sisältö pitäisi aina tehdä suoraan julkaisujärjestelmään. Jos nyt ei ihan suoraan, niin vähintäänkin luonnosvaiheessa se on hyvä sinne siirtää ja muokata loppuun. Kun sisältöä kirjoittaa suoraan julkaisujärjestelmään, voi tuotosta välillä esikatsella siinä ympäristössä, missä se julkaistaan asiakkaillekin.

Esikatsele, muokkaa, esikatsele…

Esikatselun jälkeen ymmärrät viimeistään, että tekstiä pitää lyhentää, siihen pitää miettiä lisää väliotsikoita, sitä pitää muokata niin, että siinä on listoja ja ranskalaisia viivoja.

Tämä prosessi säästää myös aikaa ja rahaa. Jos sisältöjä hiotaan hamaan tappiin asti wordeissä ja niitä joudutaan kuitenkin muokkaamaan ja osittain kirjoittamaan uudelleen julkaisujärjestelmässä, niin kyllähän siinä aikaa ja rahaa palaa.

Toisin sanoen, sivustoprojektin vetäjällä on kaksi vaihtoehtoa.

1. Ota projektiin mukaan sisällöntuottaja, joka osaa tulkita rautalankoja, sisältösuunnitelmaa ja leiskoja ja osaa siis suunnitella, kirjoittaa ja pilkkoa sisällön niiden mukaisesti luonnosvaiheeseen vaikkapa siinä wordissä. Pyydä häntä viimeistelemään sisältö suoraan julkaisujärjestelmässä. Jos hän sanoo, ettei ole tekninen henkilö eikä siksi voi käyttää julkaisujärjelmää, vaihda sisällöntuottajaa. Verkkosisällöntuotannon ammattilainen ymmärtää, ettei julkaisujärjestelmän kanssa puljaamiseen tarvita datanomin perustutkintoa.

2. Unohda wordit ja muut ja tee sisältö suoraan julkaisujärjestelmään, kun sivusto on teknisesti toteutettu.

Tämä kirjoitus on kirjoitettu notepadissä ja viimeistelty blogin julkaisujärjestelmässä.