Avainsanojen suunnittelu

18.06.2008

Kun yrityksessäsi huomataan tarve hankkia joku tuote tai palvelu, mitä teette? Avaatte Googlen hakusivun – totta kai – ja alatte miettiä sopivaa hakusanaa.

Sara Nikander
Director Brand & Digital

sara.nikander@valve.fi
045 6735 577

Näin minäkin tein kun päätimme parantaa toimistomme yleisilmettä. Minkälaisia sermejä olisi saatavilla? Haku Googlella sanalla “sermejä” tuotti seuraavan tuloksen:

Luonnolliset hakutulokset

Luonnollisissa hakutuloksissa ei ollut ensimmäisellä sivulla kuin muutama houkutteleva tulos. Houkutteleva tulos on sellainen, jonka otsikosta käy ilmi, että linkki vie sivulle josta oikeasti löydän sermejä. “Tuoteryhmät” ei ole kovin houkutteleva tulos, mutta kuvaustekstissä esiintyy Kinnarpsin Zonit sermejä ja klikkaan itseni Tavara Tradingin sivuille. Siellä esitellään Kinnarpsin käytettyjä sermejä kuvien kera, lisäksi voin suoraan pyytää tarjousta haluamastani määrästä. Upeata, näin se pitää toimia.

Mutta miksi en löydä Googlella uusia sermejä? Luottavatko todellakin Martela, Kinnarps ja muut valmistajat omaan brändiinsä niin paljon, ettei tarvitse huolehtia hakukonenäkyvyydestään?

adWords -mainokset

adWords-mainosten perusteella ymmärsin että “sermejä” on väärä sana. Oikea sana on “tilanjakaja”. Ensimmäinen mainos vie Modeon sivuille. Sivulla näytetään iloisenvärisiä sermejä, mutta ei meille sopivia, valitettavasti. Toisen mainoksen teksti on “Tapahtumakalusteet, valaistus ja äänentoisto huipputason tekniikalla“, joten en viitsi kyseistä mainosta napsauttaa (miten se liittyi hakusanaani?). Kolmas mainos vie Re:Officen etusivulle. Sermejä en onnistunut löytämään koko sivustolta!?

Mitä opimme?

Potentiaaliset asiakkaat eivät välttämättä osaa etsiä oikeilla hakusanoilla. Meillä sermit ovat sermejä, eivät “tilanjakajia”, “seinäkkeitä” eivätkä varsinkaan “seinäke- ja kiskojärjestelmiä” (www.kinnarps.fi). Et voi olettaa, että asiakkaasi tietävät oikeat avainsanat. Oikeiden avainsanojen keksiminen on hakukonenäkyvyyden perusedellytys. Uskalla käyttää kansankieltä niin kotisivujen teksteissä kun mainosten avainsanoissa!

Varmista että tulosivu, ns landing page, sisältää hakusanaan liittyvän tuotteen tai palvelun. Kävijä napsauttaa selaimen “Takaisin”-painiketta todella herkästi jos ei löydä etsimäänsä. Tätä ilmiötä, että kävijä peruuttaa pois koska tulosivu ei herätä mielenkiintoa tai ei sisällä oikeata asiaa, kutsutaan bounce rateksi. Jos vielä maksat avainsanasta, niin suuri osa budjetista saattaa mennä hukkaan jos tulosivu ei ole houkutteleva. Seuraa sivustosi bounceratea ja pidä huoli tulosivun sisällöstä!

Suunnittelemalla oikeanlaisia hakusanoja voit napata asiakkaat tunnettujen ja isojen yritysten nenän edestä. Hakukoneet ovat pienyritysten paras ystävä ja kustannustehokkain tapa saada uusia asiakkaita.