Jos huijaat hakukonetta, huijaat myös ihmistä

20.05.2011

Tiedättekö mitä, minusta hakukoneoptimoinnin ympärille on turhaan rakentunut mielikuva, että se on hirvittävän monimutkaista ja vaatii onnistuakseen jos jonkinmoista projektia ja prosessia ja tietysti konsultteja. Erinäisiä kikkareitakin on rakennettu, jotka mystisesti nostavat esimerkiksi sivuston sisäisten linkkien määrää ja täten myös hakukoneen kiinnostusta.

Tuija Riekkinen
Jotta aiheesta saadaan vielä monimutkaisempi, velloo sen ympärillä keskustelu “white hat” ja “black hat” -tekniikoista. Siis mistä? No, todella suoraviivaisesti ilmaistuna: white hat -tekniikat ovat niin sanotusti laillisia keinoja nousta ylös hakukonetuloksissa ja black hat -tekniikoilla puolestaan pyritään huijaamaan hakukoneita. Anteeksi, sanoinko hakukoneita? Tarkoitin tietysti kuluttajia, käyttäjiä.

Mietipä tilannetta, jossa kadulla on kaksi kilpailevaa kauppaa vierekkäin ja toisen kaupan rahakkaampi omistaja rakentaisi kadulle oville vievän käytävän, jossa olisi iso aukko hänen kaupan ovelle ja vain pienen pieni rakonen naapurikaupan ovelle. Tai entäs jos Helsingin Sanomat ja Seiska vaihtaisivat kansiaan; vain saadakseen lukijat siirtymään sisältöön (kumpi kansi sitten ketäkin enemmän houkuttelee). Tähän juuri pyritään black hat -tekniikalla; nousemaan epäreiluin keinoin listassa ylemmäksi.

Kaita katu ei aina houkuttele, kun on leveää leipää tarjolla

Toki kun asiaa ajattelee, niin kyllähän kaikenlaiset kepulikonstitkin houkuttelee; sen verran kriittistä hakukonetuloksissa menestyminen on. Kuuluisa ja rahakas esimerkki black hatin käytöstä tulee tietysti amerikan mailta. Siellä paikallinen suuri kauppaketju J.C.Penney takoi urakalla joulumyyntiä huijaamalla hakukoneita. J.C. Penney hankki (tai joku hankki, mitäänhän J.C. Penney ei koskaan myöntänyt) sivuilleen osoittavia linkkejä väärin keinoin; sivustolle osoittavien linkkien määrä nimittäin nostaa osakkeita hakukoneessa, koska se, että joku linkittää sivullesi, on hyvä merkki. Vielä parempi on, jos sivusto, jolta linkitetään, liittyy samaan aihealueeseen kuin sinun sivustosi. J.C.Penney tapauksessa linkit oli ostettu. Konehan ei moista huomaa ja niin J.C.Penney sai kivasti verkkokauppaansa kävijöitä ja raportoi tammikuussa mahtavasta joulumyyntituloksesta. Huhutaan, että joku J.C.Penneyn kilpalijoista kävi epäluuloiseksi ja kerä alkoi sen jälkeen purkautua. Luonnollisesti myös Google närkästyi asiasta.

Ajattele käyttäjiä, älä hakukoneita

Mitä sitten ovat white hat -tekniikat, ne lailliset. Yksi vaihtoehto on oikeasti ajatella koko asiaa siitä näkökulmasta, että mikä tekee sivustosta loppukäyttäjälle olennaisen. Jos kissaihminen etsii kissasivustoa hakusanalla kissa ja sivustosi kertoo kissoista, ei sinun tarvitse huijata hakukoneita piilottamalla avainsanaa “kissa” kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Käyttäjä ei myöskään poistu välittömästi pettyneenä sivultasi, koska sivustolla todellakin kerrotaan kissoista.

Hakukoneoptimoinnissa pääsee pitkälle, kun noudattaa muutamaa hyvää nyrkkisääntöä ja ne kaikki liittyvät sisältöön ja siihen, että sivusto todellakin vastaa sitä, mitä käyttäjä on hakenut. Näitä ovat muun muassa selkokieliset sivujen osoitteet, sivun sisältöä hyvin kuvaava kuvausteksti ja sivun nimi, otsikko ja varsinainen sisältö.

Jos sivusi siis kertoo lyhytkarvaisten kissojen turkin hoidosta, varmista, että tuo asia esiintyy noissa kaikissa mainituissa elementeissä, ja että sivun sisältö on oikeasti kiinnostavaa luettavaa kissaihmiselle, jolla on lyhytkarvainen kissa ja joka hakee vinkkejä sen turkin huoltoon.

Myös sisäinen linkitys on tärkeää (eli miten paljon sivullasi on linkkejä sivustosi muille sivuille), mutta muista siinäkin aina ajatella kuluttajaa: nosta vain kyseisen sivun sisältöön liittyviä, käyttäjän kannalta olennaisia linkkejä, sen osaat päättää vain sinä, ei mikään kone.

Ja näitä nyrkkisääntöjä on toki muitakin. Mutta jotain monimutkaista tässä hakukoneoptimoinnissa kyllä on; miten pysyä ajantasalla siitä millä ihmeen sanoilla käyttäjät yrityksesi tuotteita hakevat. Itse kiinnostuin fysioterapeutin odotushuoneessa kivasta kumisesta ilmatyynystä, joka asetetaan pehvan alle ja näin se vähentää selän kuormitusta istumatöissä. Ajattelin, että josko noita myytäisiin verkossa. En keksinyt mitään muuta hakusanaa kuin “aikuisten pierutyyny”. Ei löytynyt sillä.