Kuinka ymmärtää naisia – Googlen haetuimmat 2013

16.12.2013

Vuosi sitten suomalaiset tekivät noin 25 miljoonaa hakua päivässä, ja vuonna 2013 päivittäiset hakumäärät kasvoivat noin 30 miljoonaan. Mobiililla tehdyt haut tulevat vauhdilla perässä tuplaten viime vuoden tulostaan noin kolmesta miljoonasta kuuteen miljoonaan hakuun päivässä. 

Heidi Tiainen
Google Zeitgeist –listat jaotellaan kahdella tavalla: top ja trending. Top-listat listataan hakumäärän mukaan, ja trending-listat sisältävät nopeimmin nousseet haut eli ne haut, jotka kasvoivat suhteessa eniten edelliseen vuoteen verrattuna. Trending-listat kuvaavat siis parhaiten vuoden 2013 ilmiöitä, kun taas top-listat perustuvat volyymiin.

Mitkä sitten olivat suomalaisten tämän vuoden puheenaiheet?

Top-henkilöt olivat 1. Robin ja 2. Cheek, ja trending-henkilöt 1. Paul Walker ja 2. Andy McCoy. Top-poliitikot olivat 1. Timo Soini ja 2. Päivi Räsänen, ja trending-urheilijat olivat 1. Pekka Hyysalo ja 2. Oscar Pistorius. Trending-henkilöiden listalla näkyivät kova kohtalo ja reality-tv:n tuoma julkisuus.

Ylipäätään kaikki yllä mainitut henkilöt ovat olleet erittäin paljon julkisuudessa ja sanoisin näiden henkilöiden olevan seurausta median ohjaamasta hakukäyttäytymisestä ja -trendistä. Iltalehti, Ilta-Sanomat ja MTV3 löytyivät top – kaikki hakusanat -listalta ja yllä mainittujen henkilöiden Googlen ensimmäisen tulossivun hakutulokset vievät myös mainittujen medioiden verkkosivuille.

Kuinka paljon ärsytti kirkuminen?

Ainakin se sai suomalaisten huomion Zalandon löytyessä usealta listalta, kuten esimerkiksi: trending – kaikki hakusanat sija 4., top muotibrändit sija 2. ja trending – haut vähittäiskauppaan liittyen sija 1. Viimeksi mainitulle listalle nousivat myös kauppojen aukioloajat ja lokakuussa avattu kauppakeskus Kaari. Talouteen liittyvän trending-hakulistan kärkisijoja pitivät 1. Danske Bank, 2. Lähitapiola ja 3. Nordean verkkopankki. Veroihin liittyvät haut pääsivät myös kyseiselle listalle.

Vuoden 2013 trending-reseptit-listan ensimmäinen sija meni pulled porkille, ja viime vuoden ruokareseptien trending-listan kärjessä ollut avokadopasta on tämän vuoden haetuin ruokaresepti. Top-leivonnaiset listan kärkisijoja pitivät 1. Pannukakku, 2. Mokkapalat ja 3. Lettutaikina; kyseisen listan kaikki sijat menivät perinteisille leivonnaisille.

Suomalaiset haaveilevat eniten kolmesta asiasta: kuinka ymmärtää naisia, kuinka rikastua ja kuinka purjehtijaksi. Tältä niin sanotulta kuinka-listalta, kategoriasta trending, löytyivät myös sijalta 6. Kuinka saada tyttöystävä ja sijalta 9. Kuinka ymmärtää miestä.

Miten-hauissa, kategoriassa trending, puhututti 1. Miten iskeä mies, 2. Miten saada sixpack ja 3. Miten saada unta.

Maailmanlaajuiset listat julkaistaan 17.12.2013

Huomenna julkastaan maailmanlaajuisesti (osoitteessa: www.google.com/zeitgeist/) top- ja trending-listat, joilta voimme odottaa löytyvän samoja hakusanoja, kuten Suomessa: Facebook, YouTube sekä useita valtamedioita, kuten esimerkiksi Iltalehti maassamme. Uskon myös Nelson Mandelan nousevan trending-henkilöiden listalle globaaleissa hauissa, vaikka muun muuassa Sini Sabotage ja Frederik Suomessa ”Madiban” syrjäyttivätkin.

Lähde: Google Zeitgeist - Googlen haetuimmat vuonna 2013 -lehdistöaamiainen, 16.12.2013.