Kuole IE6, kuole!

27.08.2009

Vielä kuutisen vuotta sitten internetiä hallitsi yksi selain: Internet Explorer 6. Sillä oli jopa 95%:n markkinaosuus johtuen pitkälti siitä, että IE6 tuli valmiiksi asennettuna Windows XP:n mukana. Nykypäivänä on tarjolla monia moderneja selaimia, kuten Firefox, Safari, Opera, Chrome, ja Internet Explorer 8.

Jaana Lemetti
Head of Software DevelopmentMiksi 15-25 prosenttia ihmisistä käyttää edelleen selainta, joka on kehitetty digitaalisella kivikaudella (eli vuonna 2001)? Suunnittelijoilta ja ohjelmoijilta kuluu ylimääräistä aikaa ja vaivaa kotisivujen toiminnan varmistamiseen vanhentuneella selaimella. Tekniikan kehittyessä ollaan pian katkeamispisteessä: tuki vanhalle selaimelle on pakko lopettaa, jotta internet pääsee kehittymään.

Internet Explorer 6:n ongelmat

Tässä vaiheessa herää kaksi kysymystä: Mikä IE6:ssa on niin kamalaa? Ja miksi niin moni yhä käyttää sitä? Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on helppo: Internet Explorer 6 on vanhentunutta tekniikkaa nopeasti muuttuvassa digitaalisessa maailmassa. Alla joitakin asioita, jotka eivät toimi IE6:ssa:

CSS v2 (Cascading Style Sheets, tyyliohjeet)
Koodi, jolla ohjataan kotisivujen ulkoasua. Sivustojen tekijöiden täytyy kirjoittaa IE6:sta varten omaa koodia, että sivut ylipäänsä latautuvat ko. selaimessa.

PNG-läpinäkyvyys
Suurin osa .png-kuvista ei näy oikein IE6:lla, joten niitä ei pystytä hyödyntämään kotisivujen ulkoasun suunnittelussa.

Läpinäkyvä kuva (valkoinen X, jolla on taustavarjo) vasemmalla modernilla selaimella ja oikealla IE6:lla. Läpinäkyvän osan tilalla on harmaata.

Tietoturva. Aivan kuten virustutkan päivittämättä jättäminen voi altistaa koneesi haittaohjelmille, selaimen päivittämättä jättäminen voi olla oikoreitti hyökkäyksille. Löytyy lyhyitä koodinpätkiä, joilla koko IE6-selaimen saa kaatumaan. Se on epävakaa.
Lisää IE6:n ongelmista voit lukea täältä: http://www.browserupgrade.info/ie6/

Facebook ja YouTube. Sekä Facebook että YouTube ovat ilmoittaneet IE6-tuen lakkauttamisesta. Jos kirjaudut sisään Facebookiin IE6:lla, se pyytää sinua päivittämään selaimesi parempaan. Pian et pysty katsomaan YouTuben videoita IE6:lla.

Facebook ei tykkää IE6-selaimesta

Yhä useammat yritykset ja verkkopalvelut lakkauttavat tuen IE6:lle, koska se estää niitä käyttämästä edistyneitä tekniikoita kotisivujen suunnittelussa.

Miksi ihmiset sitten edelleen käyttävät vanhentunutta IE6-selainta? Tähän on kaksi pääasiallista syytä: se tuli valmiiksi asennettuna Windows XP:n mukana (joka edelleen on yleisin käyttöjärjestelmä) ja koska monien yritysten IT-osasto ei näe syytä päivittämiselle. Ilman merkittävää syytä vaihtamiselle, kuten esimerkiksi Googlen toimimattomuus IE6:lla, ihmiset ovat olleet tyytyväisiä selaimeensa. Monet eivät ole edes tietoisia vaihtoehdoista tai IE6:n käyttämiseen liittyvistä ongelmista.

Tähän mennessä internet on tullut jotenkuten toimeen IE6:n kanssa, mutta kulman takana odottaa jo uusi tekniikka, HTML 5. Luvassa on isoja muutoksia siihen perustekniikkaan, jonka päälle kaikki kotisivut rakentuvat. Uudet ominaisuudet mahdollistavat mm. kotisivujen muuttumisen entistä enemmän ohjelmistojen kaltaisiksi. Tätä IE6 ei tue lainkaan.

Lyhyesti: olemme tienristeyksessä, ja jatkaaksemme eteenpäin IE6:n on jäätävä historiaan. Lähteenä käytetty Mashablen blogikirjoitusta “IE6 Must Die for the Web to Move On“ Samaa viestiä vie eteenpäin: http://www.ie6nomore.com/

Jos et tiedä oman selaimesi versiota, voit tarkastaa sen täällä (selainversio lukee mustien kehysten sisällä): http://www.quirksmode.org/js/detect.html