Luovan työn perusta muuttuu

20.10.2014

Perinteisesti on sanottu, että brändiä rakennetaan kuin taloa. Vahvan perustan päälle kerros kerrokselta. Tänä päivänä perusta ei ole sitä mitä ennen. Jos mukana ei ole teknologia, perustasta ei tule tarpeeksi vahva.

Topi Manu
Teknologian merkitystä luovassa työssä ja brändien rakentamisessa on aliarvioitu useissa perinteisissä mainostoimistoissa. On tahoja, jotka jääräpäisesti väittävät, että luovan työn ydin ei muutu koskaan. Se ei pidä paikkaansa.

Ensinnäkin, kaikki työ muuttuu ja asiantuntijatyö suhteessa vielä enemmän. Jos tekee bisnestä jonkinasteisella mielipidejohtajuuden kulmalla, tarve muutokseen ja suunnannäyttämiseen on ennennäkemättömän suuri.

Teknologia on synnyttänyt liiketoimintaa, jossa koko brändi on miltei suoraan verrannollinen teknologian avulla rakennettuun käyttäjäkokemukseen. Esimerkiksi Spotifyn brändi on täysin riippuvainen teknologiasta ja musiikkikatalogin laajuudesta. Vaikka Spotifyn katalogi olisi täydellinen, ja mainonta kirkkaasti maailman parasta, brändi olisi karmean huonossa kunnossa jos käyttöliittymä on buginen ja hankala käyttää.

Muistakaa myös miten kävi Nokialle. Brändin heikkeneminen alkoi huonoista käyttöliittymistä. Ja ajatelkaapa vielä suomalaisia pankkeja. Lähes kaikki asiakaskohtaamiset tapahtuvat verkkopankissa. Jos verkkopankkiin tulee tietomurto, tai se kaatuu jatkuvasti, mikään mainonnan tai viestinnän määrä – tai laatu – ei pelasta brändimielikuvaa romahdukselta.   

Kaikilla toimialoilla teknologia ei vielä hallitse brändimielikuvaa, mutta jokaisella toimialalla se on tärkeää. Ihan jokaisessa bisneksessä se tarjoaa varmasti lukemattomia mahdollisuuksia. Organisaatiomallit tai asiantuntijapalvelujen siiloutuminen eivät ole tähän asti palvelleet näiden mahdollisuuksien löytämistä tai hyödyntämistä.

Teknologia muuttaa luovaa työtä vauhdilla. Kun suunnittelijan luova prosessi yhdistyy alusta asti teknisen toteutuksen suunnitteluun, syntyy verkkoon sekä vaikuttavia että kustannustehokkaita ratkaisuja.

Monet meistä voisivat osata, paperilla, suunnitella upean kirkon. Mutta sen kustannustehokas, järkevä ja ammattimainen toteutus on mahdollista vain silloin, kun suunnitteluun on osallistunut myös taho, joka  kirkon myös rakentaa. Toimivan lopputuloksen syntymiseksi markkinoinnin suunnittelijan pitää ymmärtää yhtä paljon koodauksesta kuin arkkitehdin lujuuslaskennasta.

Ne ajat ovat kerta kaikkiaan ohi, jossa asiakkaan pitää kärsiä toimijoiden kyvyttömyydestä hyväksyä digitaalisuuden tuleminen kaiken asiantuntijatyön ytimeen. Ehdotuksemme eivät voi enää perustua avainhenkilöidemme mieltymyksiin tai kustannusrakenteisiimme.

Markkinointialan synnit uudistumisen epäonnistumisessa voi hyvittää vain näyttämällä asiakkaille mallia luovan työn uudistamisessa. Teknologia tuo siihen uuden ulottuvuuden - lisäarvoa, mutta paljon lisää vaativuutta.

Kokemus voi olla taakka, jos se estää näkemästä metsää puilta. Henkinen reset-nappulan painaminen omassa työidentiteetissä ei ole liioittelua.

Huomasin, että Ami Hasan innosti markkinointi-ihmisiä tekemään markkinoinnista vientituotetta. Samaan hurmokseen voisi liittää terveen itsekriittiset uudistustalkoot työmme sisällölle. Vanhat ajat eivät koskaan enää palaa. Asiakkaamme alkavat jo tämän ymmärtää. Parhaimmat meistä ovat muutoksessa jo melko pitkällä.

Katso itseäsi tänään peiliin. Oletko varmasti työskennellyt itsesi uudistamiseksi enemmän kuin asiakkaasi?