Mitä kävisikään, jos arkkitehtien pitäisi toimia kuten web-suunnittelijoiden?

16.11.2009

Hyvä vastaanottaja,  Yrityksemme tarvitsee uuden toimitilarakennuksen. En ole aivan varma mitä haluamme, joten käyttäkää omaa harkintaanne rakennusta suunnitellessanne. Kerroksia rakennuksessa pitäisi olla noin kahdesta kuuteenkymmeneen.

Pidättehän huolen, että kerroksia voi tarvittaessa lisätä ja poistaa helposti. Johtoryhmä käy suunnitelmanne läpi ja päättää, mitä tarvitsemme. Toimitattehan tarjouksen yhteydessä tarkat ja eritellyt kustannuslaskelmat kullekin toteutusmallille, jotta voimme arpoa niistä sopivimman.

Tarjouksen yksi hyväksymisehto on, että rakennuksen kustannukset ovat edullisemmat kuin muilla, eivätkä ne saa ylittää nykyisten, 1970-luvulla rakennettujen toimitilojemme rakennuskustannuksia. Nykyisessä rakennuksessa on vikoja ja puutteita, jotka tulee korjata projektin yhteydessä. Esimerkiksi seinien äänieristys on puutteellinen ja ikkunat ovat aivan liian pienet.

Toimitilojen ylläpitokustannusten tulee olla mahdollisimman edulliset. Ylimääräisiä elementtejä, kuten alumiinia, vinyylilevyjä tai tuppeen sahattua puuta ei tule käyttää. Varautukaa tarkkaan selvitykseen, jos niitä päätätte ehdottaa.

Toteutukselta edellytetään nykyaikaisia toimintaprosesseja ja tutkitusti toimivaa, modernia designia. Tekniikan tulee olla viimeisintä huutoa. Toimitilamme edustavat yritystämme ja niiden tulee viestiä nykyaikaisuudesta, nuorekkuudesta ja idearikkaudesta. Kaiken pitää tuntua ja näyttää tip-top-hyvältä.

Kaikki yrityksen osastot ovat mukana projektissa, ja suunnitelmat tulee esitellä osastopäälliköille, joilla on oma sanansa sanottavanaan. Kontaktoikaa myös päämiehemme sekä suurasiakkaamme, jotta toteutus kattaa kaikki tarpeemme.

Tarjouksen tulee sisältää tarkat suunnitelmat rakennusprojektille eri työvaiheineen ja rakennuselementteineen. Työmiesten koulutus- ja kokemusdokumentit vastaavista projekteista tulee myös liittää mukaan tarjoukseen. Jos katsomme jonkin tarjouksen osan olevan epäoleellinen, pidätämme yksinoikeuden muutoksiin.

Yksityiskohdat eivät ole oleellisia projektin alkuvaiheessa. Esimerkiksi käytettävien värien valinta ja sisustus hoidetaan sihteeristömme toimesta. Sininen on kuitenkin yrityksemme tunnusväri.

Rakennusmateriaalien hankinta ei ole oleellista tarjousvaiheessa, koska haluamme teidän keskittyvän suunnitelmien validiin sisältöön. Odotamme työn olevan kuitenkin valmis kuuden viikon sisällä tarjouksen hyväksynnästä.

Rakennussuunnitelman tulee sisältää edellisten lisäksi kilpailijaselvitys. Kilpailijoidemme osoitteista voitte käydä katsomassa hyviä rakennusmalleja. Esimerkiksi Naapurin Yritys Oy:n toimitiloista löytyvät kattavat saunatilat virkistysalueineen, kuntosali ja 1 000 hengen auditorio. Odotamme vastaavien löytyvän rakennussuunnitelmistanne. Eikä tämän pitäisi vaikuttaa ammattilaisen tekemänä kustannuksiin. Rakennuksen tulee olla korkeampi kuin kilpailijoiden, koska muutoin asiakkaamme eivät löydä meitä.

Kiinnittäkää huomiota suunnitelmien paikkaansapitävyyteen ja tarkkuuteen. Kaikki projektin aiheuttamat lisäkulut ovat toimittajan vastuulla. Projektissa on alusta asti mukana työharjoittelija, joka opiskelee rakennusalalla. Hän auttaa suunnittelijoitanne löytämään parhaat ratkaisut toteutukselle.

Kirjoitus on vapaa mukaelma Digitalsurvivors.com-sivustolla julkaistusta artikkelista “If Architects Had to Work Like Web Designers“