Ole oma itsesi

07.05.2009

Viikonlopun Optiossa Marimekon Mika Ihamuotila kertoo näkemyksensä suomalaisten firmojen kansainvälisestä menestyksestä, tai menestyksettömyydestä. Miksi ruotsalaiset IKEA ja H&M menestyvät maailmalla, kun suomalaiset Artek ja Marimekko jäivät pieniksi, vaikka olivat ruotsalaisia kilpailijoitaan edellä 1970-luvulla?

Sara Nikander
Director Brand & Digital

sara.nikander@valve.fi
045 6735 577

"Maailmalla ovat menestyneet ne suomalaiset, jotka ovat uskaltaneet mennä sinne omana itsenään. Jos yrität olla vähän ruotsalainen ja vähän ranskalainenkin, kukaan ei jaksa sinusta kiinnostua, mutta kun olet reippaasti sitä mitä olet ja kerrot sen vielä ylpeästi, sinustakin saatetaan kiinnostua."

Suomalaisilla on tarve miellyttää kaikkia. Lisäksi kuvittelemme, että meidän pitää tarjota kaikki samat palvelut kun kilpailijamme, ja vähän lisää. Sitten vasta voimme pärjätä. Tämä ajattelutapa näkyy vahvasti myös yritysten verkkostrategioissa. Verkkostrategiassa otetaan huomioon kaikki mahdolliset asiakas- ja kumppaniryhmät, vaikkei niillä olisi suurta merkitystä liiketoiminnalle. Mitä suurempi yritys on kyseessä, sitä “ilmeettömämpi” kotisivujen olemus on. Ei haluta, tai ei uskalleta, rakentaa vahvaa verkkobrändiä. Lopputulos on sekava sivusto, joka ei jää mieleen.

Ihamuotila jatkaa:

"Kansainvälinen kuluttaja pitää brändistä, joka uskaltaa näyttää suuntaa ja olla täysin erilainen kuin muut. Suomalainen kuluttaja on puolestaan hakenut – tähän saakka – laimeutta ja turvallisuutta. Nyt nuorten suomalaisten maku on kuitenkin matkalla kansainväliseen suuntaan. Siksi suomalaienn brändi pitäisi uskaltaa  viedä maailmalle ominatakeisena ja luottaa siihen, että suomalainen kuluttaja seuraa kyllä perässä."

Katso omaa sivustostoasi, luoko se vahvan mielikuvan yrityksestäsi? Vai yrittääkö se palvella kaikkia mahdollisia kävijöitä, olla neutraali ja samalla hyvin hyvin unohdettava? Jos yritykselläsi ei ole vahvaa minää eikä vahvaa brändiä, viimeistään verkkoon siirryttäessä sitä tarvitaan. Koska verkossa pitää erottua – ja olla uskottavasti oma itsensä.