Visuaalinen suunnittelu - mitä se oikeastaan on?

03.12.2013

Visuaalinen suunnittelu rakentuu muutamista selkeistä rakennuspalikoista, joita ovat väri- ja kuvamaailma, typografia sekä sommittelu. ”Valitaan väri, fontti ja kiva kuva, asetellaan ne kivasti, siinä meille soma websivu”, voisi kuvitella, mutta totuus on jotain ihan muuta.

Virve Tamminen
Vaikka esteettisyys ei synny hetkessä, se ei myöskään ole mitään salatiedettä. Visuaalisella suunnittelijalla pitää olla ”silmää”, mutta mistä sen silmän saa, en tiedä, se vain taitaa vaan joko olla tai puuttua.

Esteettisesti miellyttävää ilmettä pidetään yleisesti laadukkaana ja helppokäyttöisenä. Esteettisyys tuottaa elämyksiä, mielihyvää, luo halutun tunnelman ja auttaa luotsaamaan käyttäjän reaktiota oikeaan suuntaan.

Löytyipä suunnittelijalta sitten enemmän tai vähemmän sitä visuaalista silmää, visuaalinen suunnittelu on työtä muiden joukossa. Joskus ideat ja ajatukset tulostuvat näytölle kuin itsestään ja joskus taas tuntuu, ettei sitä korvien välistä löytyvää kuvaa saa millään ulos.

Visuaalinen suunnittelu on iteratiivista suunnittelua, jossa tekee todellakin terää ottaa välillä kirjaimellisestikin etäisyyttä tehtävään työhön. Lyhyet tauot tai tarvittaessa jopa päivän parin etäisyys olisi erittäin toivottavaa omalle työlle sokeutumisen estämiseksi: kun omaa työtään tuijottaa tarpeeksi kauan, ei enää huomaa virheitä.

Usein tämä iterointiin ja taukoihin toivottu aika kuitenkin puuttuu kokonaan, jonka vuoksi on vain luotettava omaan osaamiseensa, kokemuksen syvään rintaääneen ja annettava mennä.

Visuaalinen suunnittelija tarvitsee myös rohkeutta lopettaa. Loputon pikselin viilaus ei aina ole vain positiivinen asia, vaikka se laatu piileekin yksityiskohtien viimeistelyssä. Joskus on vain annettava itselleen lupa, aikataulullisista tai muista syistä johtuen, päästää työ käsistään ja lopettaa. Jokainen visuaalinen suunnittelija tunnistaa itsessään sen näpertelijän, joka haluaisi VIELÄ kerran kokeilla, josko jokin pieni muutos tekisi lopputuloksesta vieläkin paremman. Mutta todellinen ammattilainen tietää koska lopettaa ja koska on saavutettu optimaalinen lopputulos.

Antoine de Saint-Exupéryn lainaus ja yksi lempisitaateistani, joka kuuluu: "Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away." allekirjoittaa oman näkemykseni visuaalisesta suunnittelusta.