Webbiprojektin suurin haaste – sisältö

11.10.2010

Tiedätkö miksi kotisivuprojektien aikataulut venyvät ja paukkuvat? Sisältö. Tai keskeneräinen sisältö. Tai puuttuva sisältö. Mitä laajempi sivusto, sitä enemmän sisältöä ja sitä enemmän aikataulu pettää. Miksi?

Sara Nikander
Director Brand & Digital

sara.nikander@valve.fi
045 6735 577

Hyvän sisällön tuottaminen on vaikeaa

Sisällön tuottaminen on vaikeaa. Paljon vaikeampaa kuin sivuston ulkoasun suunnittelu tai tekninen toteutus. Silti tekstien tuottamiseen ei varata riittävästi aikaa eikä riittävästi resursseja.

Ajatellaan, että onhan meillä vaikka kuinka paljon tekstejä vanhoilla kotisivuilla, esitteissä jne. Eihän siinä kauan voi mennä kun niitä copy-pasteaa paikalleen.

Sisältösuunnittelu projektin alkuvaiheessa

Tähän ongelmaan on vain yksi ratkaisu? panostaminen sisällön suunnitteluun heti projektin alkuvaiheessa.

Sisältörunko (sivukartta) piirretään auki, ja jokaisen sivun kohdalla kirjataan seuraavat asiat: miksi tätä sivua tarvitaan, ketä varten teksti kirjoitetaan ja mihin toimenpiteeseen se johtaa. Mikäli nämä kohdat ovat vaikeat keksiä, sivu on todennäköisesti turha. Ei kannata tehdä sisältöä, joka ei kiinnosta ketään tai ei johda mihinkään toimenpiteeseen.

Lopuksi kirjataan sisällön lähde, kuten nykyinen webbisivu, esite tai henkilö jota voi haastatella sekä kuka on vastuussa sisällön tuottamisesta. Kun tulevan sivuston koko rakenne on avattu näin, jokaiselle hahmottuu miten suuresta työmäärästä on kyse ja työn resurssointi osuu paremmin kohdalleen.